Δημήτρης Πλειώνης 16/11/2021

Ψυχανάλυση στο θέατρο;


Η ομάδα Τόπι πρωταγωνιστεί στο μπεστ σέλερ του διάσημου Αργεντινού ψυχολόγου και συγγραφέα Χόρχε Μπουκάι «Nα σου πω μια ιστορία» που τα τελευταία χρόνια έχει εμπνεύσει πολλούς με τις διδακτικές του ιστορίες.

Η παράσταση φέρνει τους θεατές σε επαφή με την έννοια της ψυχανάλυσης επί σκηνής. Το πολύ ενδιαφέρον είναι πως οι ιστορίες που μοιράζονται ένας ψυχαναλυτής με τον θεραπευόμενό του ζωντανεύουν σπαρακτικά, κάνοντας το θεατή κομμάτι μιας ολοκληρωμένης συνεδρίας στο Studio Μαυρομιχάλη έως 7/12 και στο Bios όπου θα συνεχίστεί από 12/12.

Ο σκηνοθέτης και ηθοποιός Δημήτρης Πλειώνη μας δίνει έξι λέξεις κλειδιά για την «ψυχαναλυτική» παράσταση και μας εξηγεί τι τον ώθησε να δραματοποιήσει το συγκεκριμένο κείμενο.

(πηγή: athinorama.gr | Μαρία Κρύου)

Ο σκηνοθέτης και ηθοποιός Δημήτρης Πλειώνη μας δίνει έξι λέξεις κλειδιά για την «ψυχαναλυτική» παράσταση και μας εξηγεί τι τον ώθησε να δραματοποιήσει το συγκεκριμένο κείμενο.

Ψυχοθεραπεία. Ξεκίνησα πριν δύο χρόνια και θεωρώ ότι ήταν το καλύτερο δώρο που θα μπορούσα να κάνω στον εαυτό μου… Μακάρι να είχα ξεκινήσει νωρίτερα. Η συνάντηση με τον θεραπευτή μου και η ανάγνωση του συγκεκριμένου βιβλίου ήταν ο λόγος που θέλησα να ανεβάσω αυτή την παράσταση.

Ενηλικίωση. Το στοίχημα με αυτή την παράσταση είναι να γνωρίσουμε λίγο περισσότερο τον εαυτό μας να αποδεχθούμε αυτό που είμαστε και να σταματήσουμε να αποφεύγουμε την ευθύνη της ενηλικίωσης.

Θάνατος. Σαν άνθρωπος βιάζομαι και τρέχω να προλάβω να τα κάνω όλα χωρίς να παίρνω ανάσα. Στο έργο, κάποια στιγμή ο Χόρχε, ο θεραπευτής λέει στον Ντέμιαν ότι όταν βιαζόμαστε δεν κάνουμε τίποτα άλλο από το να τρέχουμε προς τον θάνατο μας. Αυτό μου έβαλε ένα φρένο η αλήθεια είναι … Να κάνω μια παύση. Να πάρω μια ανάσα.

Φτερά. Δεν ξέρω αν οι άνθρωποι έχουν φτερά, πάντως νιώθω ότι μετά από τρεις μήνες πρόβες σχετικά με αυτό το έργο, ότι δεν φοβάμαι να πετάξω.

Θέατρο. Στο μυαλό μου καθώς σκεπτόμουνα τον τρόπο ανεβάσματος του έργου ήταν οι θεατές να είναι μέρος μια πραγματικής συνεδρίας, κάτι σαν group therapy να συμμετέχουν ενεργά εάν θέλουν. Μέχρι στιγμής φαίνεται να το απολαμβάνουν!

ΔΕΙΤΕ ΜΑΣ

Αίσωπος φτου & βγαίνω

Πρεμιέρα 15 Οκτωβρίου 2023

και κάθε Κυριακή
11:30π.μ.

Θέατρο Bios
Πειραιώς 84
Γκάζι


ΚΡΑΤΗΣΕΙΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ




«Να σου πω μια ιστορία»
του Χόρχε Μπουκάι

Πρεμιέρα 13 Οκτωβρίου 2023

κάθε Παρασκευή & Σάββατο
9:00μ.μ.

κάθε Κυριακή
7:00μ.μ.

Θέατρο Bios
Πειραιώς 84
Γκάζι


ΚΡΑΤΗΣΕΙΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ