Δημήτρης Πλειώνης 28/01/2022

Σημείωμα Σκηνοθέτη για την Θεατρική Παράσταση «Να σου πω μια ιστορία»


Το μπεστ σέλερ «Να σου πω μια ιστορία» είναι το πρώτο από τα βιβλία του δημοφιλούς Αργεντίνου ψυχοθεραπευτή και συγγραφέα Χόρχε Μπουκάι που μεταφράστηκε στην Ελλάδα από τις Εκδόσεις Όπερα, και το πιο πολυδιαβασμένο από το ελληνικό κοινό.

Η θεατρική διασκευή και σκηνοθεσία του συγκεκριμένου έργου, η ομότιτλη παράσταση «Να σου πω μια ιστορία» ήταν απόρροια μιας βαθύτερης προσωπικής ανάγκης. Αφορμή στάθηκε η γοητεία την οποία μου άσκησε η ανάγνωση αυτού του βιβλίου σε μια περίοδο όπου αναζητούσα και έψαχνα να βρω τον εαυτό μου, αλλά και η συνάντησή μου με την ψυχοθεραπεία που συνέβη σε μια σημαντική στιγμή για τη ζωή μου αποφέροντάς μου οφέλη πολλά.

Έκτοτε ήταν επιθυμία και όνειρό μου να μεταφέρω αυτή την εμπειρία στο θέατρο, να τη μοιραστώ με τον κόσμο Στην εποχή μας ευτυχώς έπαψε να αποτελεί ταμπού όπως ήταν στο παρελθόν, όμως η αρχή, η πρώτη φορά, το να αποφασίσεις να επισκεφθείς έναν ειδικό, το να ανοιχτείς και να μιλήσεις για εσένα, δεν είναι πάντα μια εύκολη απόφαση.

Dimitris Pleionis

Ο Χόρχε Μπουκάι στηρίζει το ψυχοθεραπευτικό του έργο στη μέθοδο Gestalt, μια μέθοδο ψυχοθεραπείας που ασχολείται με το τώρα και ο θεραπευόμενος προσπαθεί να ανακαλύψει τον εαυτό του, να έρθει πιο κοντά στην αυτογνωσία. Η συγκεκριμένη τεχνική είναι αυτή που ακολουθεί κατά τη συγγραφή του βιβλίου του «Να σου πω μια ιστορία», και είναι η ίδια τεχνική που υιοθετεί η θεατρική διασκευή και η παράσταση

Στη σκηνοθετική προσέγγιση του έργου, ήταν συνειδητή επιλογή η σκηνή να είναι ανάμεσα στους θεατές. Ένα θέατρο όχι μετωπικό όπως στην ιταλική σκηνή, αλλά οι ηθοποιοί να βρίσκονται μέσα στο κοινό και οι θεατές μέσα σε αυτό που συμβαίνει, γύρω από τον σκηνικό χώρο, σαν να γίνεται μια από κοινού ομαδική θεραπεία. Για τον λόγο αυτό, σκηνογραφικά επιλέχθηκε μια απαλή λευκή μοκέτα με πυκνό πέλος, η οποία παραπέμπει με τη θαλπωρή που αποπνέει, συνδυαστικά με το καλαίσθητο ευέλικτο σκηνικό, σε χώρο ψυχοθεραπευτή, και προσδίδει στον σκηνικό χώρο επίσης την προσδοκόμενη σκηνοθετικά οικειότητα και ζεστασιά.

Κατ’ αυτόν τον τρόπο, η παράσταση «Να σου πω μια ιστορία» προσιδιάζει με έναν ξεχωριστό τρόπο σε μια ομαδική συνεδρία. Η επιδίωξη είναι το μοίρασμα, η συμμετοχή του κοινού, ώστε οι θεατές να γίνονται μέρος της θεατρικής πράξης με μια μυητική διαδικασία σε ό,τι δύναται να εκτυλιχθεί μέσα στον κλειστό χώρο μιας ψυχοθεραπευτικής συνεδρίας. Οι 15 επιλεγμένες ιστορίες, με την απλότητα της γραφής του Χόρχε Μπουκάι που όλους μας αγγίζει, μετουσιώνονται από τους ηθοποιούς μέσω των αυτοσχεδιασμών και ζωντανεύουν επί σκηνής. Σε αυτές, όλοι μας βλέπουμε ένα κομμάτι του εαυτού μας: την ενοχή, το ψέμα, τον θάνατο, τις δυσκολίες που μας ζορίζουν, τη συμφιλίωση με εμάς και τους άλλους, τη συγχώρεση. Η θεραπεία της ψυχής είναι ένα δώρο. Ένα δώρο που αξίζει να δοκιμάσουμε ή να προσπαθήσουμε. Ένα δώρο που μπορεί να μας εξελίξει, δίνοντάς μας το έναυσμα να κοιτάξουμε και να δούμε μέσα στον εαυτό μας.

Δημήτρης Πλειώνης

ΔΕΙΤΕ ΜΑΣ

Αίσωπος φτου & βγαίνω

Πρεμιέρα 15 Οκτωβρίου 2023

και κάθε Κυριακή
11:30π.μ.

Θέατρο Bios
Πειραιώς 84
Γκάζι


ΚΡΑΤΗΣΕΙΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ




«Να σου πω μια ιστορία»
του Χόρχε Μπουκάι

Πρεμιέρα 13 Οκτωβρίου 2023

κάθε Παρασκευή & Σάββατο
9:00μ.μ.

κάθε Κυριακή
7:00μ.μ.

Θέατρο Bios
Πειραιώς 84
Γκάζι


ΚΡΑΤΗΣΕΙΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ